Spring naar inhoud

De jaarhoroscoop, hoe werkt het

De jaarhoroscoop werkt met de posities van de zon, maan en planeten

Een horoscoop is een astrologische kaart of diagram die de posities van de zon, maan en planeten afbeeldt ten tijde van een bepaalde gebeurtenis, zoals de geboorte van een persoon. Het woord horoscoop is afgeleid van de Griekse woorden hora en scopos, die respectievelijk ''tijd'' en ''observator'' betekenen. De horoscoop wordt gebruikt om zijn voorspellende krachten met betrekking tot de tijd die het vertegenwoordigt en vormt in de astrologie de basis voor de horoscooptradities.

Professionele horoscoop

Normaal gesproken verwijst de term horoscoop naar de interpretatie van een astroloog. Deze interpretatie is veelal gebaseerd op sterrenbeelden, de positie van de zon ten tijde van de geboorte van een persoon of op het belang van de datum ten tijde van een gebeurtenis, zoals in de Chinese astrologie gebeurt. Horoscopen die je in kranten in tijdschriften vindt zijn vaak meer gefocust op een zo aantrekkelijk mogelijk verhaal dan dat het direct wordt gerelateerd aan de zon of andere aspecten van het zonnestelsel.

De horoscoop en de wetenschap

Er zijn geen wetenschappelijke onderzoeken die de nauwkeurigheid van horoscopen ondersteunen en de methodes die worden gebruikt om interpretaties te doen zijn pseudowetenschappelijk. In de moderne wetenschap is er geen link bekend die verantwoordelijk zou kunnen zijn voor een verband tussen personen en de posities van de zon en sterren ten tijde van hun geboorte. Onderzoeken die hiernaar zijn gedaan hebben geen effecten aangetoond die verder gaan dan puur toeval. Psychologische tests hebben aangetoond dat het mogelijk is om persoonsbeschrijvingen op zo'n manier in elkaar te zetten dat ze van toepassing kunnen zijn op een zeer grote groep mensen.

tarotkaarten

Hoe werkt het?

De jaarhoroscoop dient als een kaart die de hemel weergeeft ten tijde van een specifiek moment en op een specifieke plaats. In vrijwel alle toepassingen gaat dit volgens het geocentrische systeem. De posities van de planeten, zon en maan worden op de kaart geplaatst, samen met berekende posities van onder andere sterrenbeelden en de ascendant. Vervolgens wordt gekeken naar de relatie tussen de vaste posities van de planeten, zon en maan en die van de variabele gegevens, die door berekeningen tot stand zijn gekomen. De nadrukken en interpretaties hiervan verschillen afhankelijk van welke astrologische traditie je volgt.

Hoe een jaarhoroscoop berekenen?

Om volgens de westerse astrologische traditie een horoscoop op te stellen moet een astroloog ten eerste de exacte tijd en plaats van iemands geboorte vaststellen, of dat van een gebeurtenis. De lokale tijd wordt vervolgens omgezet in de universele tijd op hetzelfde moment. De astroloog moet dit vervolgens omzetten in de lokale sterrentijd ten tijde van de geboorte of gebeurtenis, om vervolgens het ascendant en de midhemel te berekenen.

Een kaarttrekken volgens de tarotmethode

Ook tarot is tegenwoordig erg in trek om voorspellingen over de toekomst te doen. Dit gebeurt door middel van het zogeheten kaarttrekken. Het werkt als volgt. Je stelt een open vraag en vanuit daaruit kan je communiceren met de kaarten en een interpretatie krijgen aan de hand van de kaarten die uit het kaarttrekken zijn gekomen. Je onderbewustzijn staat in contact met de beelden die de tarotkaarten uitbeelden.